Financial Engineering Seminar

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη
Χρηματοοικονομική Μηχανική

Ομιλητές / Παρουσιάσεις

Δρ. Βρόντος Ιωάννης
Δρ. Κρίντας Θεόδωρος
Δρ. Ξυδώνας Παναγιώτης
Σαββάκης Γεώργιος
Δρ. Σκουριάς Νικόλαος

Δρ. Βρόντος Ιωάννης

Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Δρ. Βρόντος ΙωάννηςΟ Δρ. Ιωάννης Βρόντος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ακαδημαϊκές του σπουδές περιλαμβάνουν πτυχίο Στατιστικής (1995), M.Sc. στην Στατιστική (1997) και Ph.D. στην Στατιστική (2001). Εργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας στα Οικονομικά και την Στατιστική (CREST) του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών και Οικονομικών Σπουδών (INSEE) στο Παρίσι. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην περιοχή των ποσοτικών μεθόδων και της οικονομετρίας με εφαρμογές στα οικονομικά και χρηματοοικονομικά. Η ερευνητική του ενασχόληση αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων στατιστικών/οικονομετρικών υποδειγμάτων με κύριες εφαρμογές σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης κεφαλαίων υψηλού κινδύνου, την κατασκευή βέλτιστων χαρτοφυλακίων και την πρόβλεψη χρηματοοικονομικών σειρών. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε διεθνή Επιστημονικά περιοδικά, όπως Journal of Business and Economic Statistics, Journal of Banking and Finance, Journal of Empirical Finance, Journal of Forecasting, Econometric Reviews, Econometric Journal, Journal of Asset Management, και έχει παρουσιάσει εργασίες σε πολλά διεθνή συνέδρια.
Προηγμένα oικονομετρικά υποδείγματα στην κατασκευή επενδυτικών χαρτοφυλακίων
Τα χρηματοοικονομικά δεδομένα εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μεταβλητότητα, και για τον λόγο αυτό η ανάπτυξη κατάλληλων υποδειγμάτων και μεθόδων είναι απαραίτητη για την λήψη ορθολογικών αποφάσεων σε χρηματοοικονομικές εφαρμογές. Η στατιστική ανάλυση των χρηματοοικονομικών δεδομένων ασχολείται με την διερεύνηση των σχέσεων και αλληλεξαρτήσεων που υπάρχουν μεταξύ των χρηματοοικονομικών σειρών και αποβλέπει στην κατασκευή και εκτίμηση κατάλληλων υποδειγμάτων. Τα υποδείγματα που θα παρουσιάσουμε αφορούν τόσο την μοντελοποίηση των αναμενόμενων αποδόσεων, όσο και την μοντελοποίηση της δεσμευμένης διακύμανσης/συνδιακύμανσης των αποδόσεων. Ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης χρηματοοικονομικής θεωρίας στηρίζεται στην έννοια του κινδύνου των χρηματοοικονομικών στοιχείων, ο οποίος εκφράζεται μέσω της διακύμανσης. Η μοντελοποίηση της διακύμανσης/συνδιακύμανσης των χρηματοοικονομικών στοιχείων είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού επηρεάζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε χρηματοοικονομικές εφαρμογές, όπως η επιλογή του βέλτιστου χαρτοφυλακίου, η διαχείριση του κινδύνου, η τιμολόγηση παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και αλλού.

• Χαρακτηριστικά χρηματοοικονομικών δεδομένων (Characteristics of Financial Series)
• Προηγμένα οικονομετρικά υποδείγματα (Advanced Econometric Models)
• Προβλέψεις χρηματοοικονομικών σειρών (Forecasting Financial Series)
• Κατασκευή βέλτιστων χαρτοφυλακίων (Dynamic Portfolio Construction)
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Δρ. Κρίντας Θεόδωρος

Διευθύνων Σύμβουλος, Attica Wealth Management & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών
Δρ. Κρίντας ΘεόδωροςΟ κ. Κρίντας είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Wealth Management. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το University of Birmingham και Διδακτορικού στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάζεται στο χώρο της Χρηματοοικονομικής από το 1991 και έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της Alpha Trust Investment Services (1995-1998), της Marfin Investment Services (1998-2000), Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της IBG ΑΕΔΑΚ (2000-2003) και Chief Financial Officer και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Profile ΑΕΒΕ Πληροφορικής (2003-2007). Είναι κάτοχος του πιστοποιητικού CIIA, πιστοποιημένος διαχειριστής και market maker παραγώγων, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, της Ένωσης Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων και του «The International Association of Registered Financial Consultants».

Έχει συμπεριληφθεί στο Who’s Who in the World (USA) το 1997 και το 2000. Διάφορες εργασίες του για θέματα κεφαλαιαγορών και τραπεζικά έχουν δημοσιευτεί σε πλειάδα περιοδικών και εφημερίδων (Applied Financial Economics, IJBEX, Journal of Financial Decision Making, Σπουδαί, Το Βήμα, Οικονομική Καθημερινή, κα). Έχει διατελέσει εισηγητής σε μεταπτυχιακά προγράμματα και σεμινάρια για αμοιβαία κεφάλαια και τις χρηματαγορές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Πειραιά και Θεσσαλίας, το ESCEM, το IST Studies, το New York College, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, το ΚΕΚ Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κ.ά. Είναι πατέρας δύο παιδιών.
Εφηρμοσμένη διαχείριση χαρτοφυλακίων
Ξεκινώντας από την οπτική γωνία της στρατηγικής αξιολόγησης της αγοράς και της διερεύνησης εργαλείων όπως η τεχνική ανάλυση και η συμπεριφορά θα προχωρήσουμε σε μια αξιολόγηση των συνθηκών της αγοράς με ειδικότερη εστίαση στα λάθη αποτίμησης. Η εφαρμοσμένη διαχείριση χαρτοφυλακίου μετατρέπει τη θεωρία σε πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοδότηση και άλλες επιπλοκές όπως κρίσεις, καταθλίψεις και άλλες καταστάσεις ως ευκαιρίες για τη τελική διάρθρωση ενός χαρτοφυλακίου. Από τη βάση της εντόπισης λαθών και τη βασική δομή ως τη σημασία των μετρητών, η διαχείριση χαρτοφυλακίου σε αυτή την παρουσίαση θα είναι πρακτική και εφαρμόσιμη.

Σημαντικά σημεία παρουσίασης:

• Εργαλεία
• Αξιολόγηση των συνθηκών της αγοράς
• Λάθη αποτίμησης
• Χρηματοδοτικές εφαρμογές
• Η κρίση και οι ευκαιρίες
• Διάρθρωση χαρτοφυλακίου
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Δρ. Ξυδώνας Παναγιώτης

Επικεφαλής Έρευνας & Ανάπτυξης στην εταιρεία Cinsight Advisory και Λέκτορας Διοίκησης & Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δρ. Ξυδώνας ΠαναγιώτηςO Δρ. Ξυδώνας είναι Επικεφαλής Έρευνας & Ανάπτυξης στην εταιρεία Cinsight Advisory και Λέκτορας Διοίκησης & Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επίσης, είναι Μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χρηματοοικονομική Μηχανική από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στα Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών του ίδιου ιδρύματος και Πτυχίο Φυσικής από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

O Δρ. Ξυδώνας διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας, με εστίαση στα αντικείμενα των εφαρμοσμένων μαθηματικών, της ανάλυσης επενδύσεων και των πληροφοριακών συστημάτων. Έχει διευθύνει επιτυχώς εξειδικευμένα έργα Έρευνας & Ανάπτυξης στο πεδίο των ολοκληρωμένων συστημάτων χρηματοοικονομικής μηχανικής, ενώ συγχρόνως έχει να επιδείξει εκτεταμένο συμβουλευτικό ιστορικό ως κύριος εισηγητής ποσοτικών στρατηγικών, τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή βιομηχανία επενδύσεων.
Είναι συγγραφέας τριών πανεπιστημιακών εγχειρίδιων και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά του χώρου, όπως το Quantitative Finance (Taylor & Francis), το European Journal of Finance (Taylor & Francis), το Journal of Global Optimization (Springer) κλπ. Είναι Editor in Chief στο International Journal of Portfolio Analysis & Management και έχει το ρόλο του κριτή σε πλήθος συναφών επιστημονικών εκδόσεων.
Βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίων: Μη-κυρτές επενδυτικές πολιτικές & ανώτερες διαστάσεις
H μη-στέρεα έδραση των υποθέσεων του υποδείγματος μέσου-διακύμανσης, καθώς και η δυσχέρεια της υποκείμενης υλοποίησης αυτού, στοιχειοθετούν τις κεντρικές παθολογίες της σύγχρονης θεωρίας χαρτοφυλακίου. Στα πλαίσια της διάλεξης παρουσιάζονται επιστημονικά αποτελέσματα αιχμής επί του αντικειμένου της βελτιστοποίησης χαρτοφυλακίων, που αφορούν στις νέες δυνατότητες συνεκτίμησης πολύπλοκων μη-κυρτών περιορισμών επενδυτικής πολιτικής. Ως τέτοιοι αναφέρονται π.χ. οι προτιμήσεις αναφορικά στο εύρος του εισαγόμενου στο χαρτοφυλάκιο πλήθους αξιογράφων, τα κατώφλια εισόδου, τα κόστη συναλλαγής, συγκεκριμένες κανονιστικές νόρμες κλπ., στη βάση σεναρίων τα οποία απαιτούν σύγχρονη βελτιστοποίηση πολλαπλών επενδυτικών στόχων. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αναπτύσσονται λεπτομερώς το σύνολο της αναγκαίας προτυποποίησης και αλγοριθμικής επίλυσης. Η αξία των προτεινόμενων μοντέλων εμπλουτίζεται με την εισαγωγή δυο καινοτόμων εννοιών στο πεδίο της βελτιστοποίησης χαρτοφυλακίων, όπως το ‘επίπεδο επίδρασης αξιογράφων’ και το ‘βαρυκεντρικό χαρτοφυλάκιο’. Περαιτέρω, εισάγονται γραφήματα τα οποία προσφέρουν σημαντική εποπτική αναπαράσταση όλων των εμπειρικών αποτελεσμάτων. Τέλος, αναπτύσσεται μια εξαντλητική συγκριτική ανάλυση τεσσάρων θεμελιωδών μοντέλων βελτιστοποίησης, τόσο γραμμικών, όσο και μη-γραμμικών. Η εγκυρότητα των άνω επαληθεύεται σε δυο ολοκληρωμένες μεγάλης κλίμακας εφαρμογές στο σύνολο των μετοχών των δεικτών Eurostoxx-50 και S&P-500. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, καθώς ένας επαρκής αριθμός αποτελεσματικών χαρτοφυλακίων τα οποία παράγονται από το μοντέλα, εμφανίζουν εκτός δείγματος αποδόσεις οι οποίες συστηματικά υπερέχουν των υποκειμένων δεικτών.

• Εισαγωγή στη σύγχρονη θεωρία χαρτοφυλακίου
• Οι παθολογίες των υποδειγμάτων της κλασσικής θεωρίας
• Επενδυτικές πολιτικές με μη-κυρτούς περιορισμούς
• Βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίων σε πολλές διαστάσεις
• Γραμμικά και μη-γραμμικά μοντέλα βελτιστοποίησης
• Εφαρμογές στους δείκτες Eurostoxx-50 & S&P-500
• Αποτελέσματα out-of-sample
• Συμπεράσματα
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Σαββάκης Γεώργιος

Οικονομικός Αναλυτής, Valuation & Research Specialists – VRS
Σαββάκης ΓεώργιοςΟ Γεώργιος Α. Σαββάκης είναι οικονομολόγος / οικονομικός αναλυτής στον ανεξάρτητο οίκο έρευνας & ανάλυσης “Valuation & Research Specialists - VRS” ο οποίος παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες έρευνας, ανάλυσης και αποτίμησης εταιρειών, μέσω της συστηματικής παρακολούθησης και μελέτης των χρηματοοικονομικών εξελίξεων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Είναι επίσης ο οικονομικός αναλυτής του ελληνικού portal Euro2day.gr. Εργάστηκε στον παρελθόν ως αναλυτής μετοχών σε τμήματα μελετών και αναλύσεων χρηματιστηριακών εταιρειών και ως εξωτερικός σύμβουλος επιτροπών επενδύσεων. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος MPhil in Economics από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και MBA in Finance από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και την εταιρική χρηματοδότηση.
Θεμελιώδης ανάλυση & αποτίμηση μετοχικών τίτλων
• Τι είναι η θεμελιώδης ανάλυση;
• Τα κρίσιμα ποσοτικά και ποιοτικά μεγέθη στη θεμελιώδη ανάλυση
• Κατηγορίες εταιρειών και μετοχών
• Η έννοια της προεξόφλησης
• Υπολογίζοντας την εσωτερική αξία
• Συγκριτική αποτίμηση με πολλαπλασιαστές
• Συμπεράσματα και σκέψεις και ερωτήσεις
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Δρ. Σκουριάς Νικόλαος

Υπεύθυνος Ιδιωτών Πελατών & Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου στην Ευρωπαϊκή Πίστη Asset Management ΑΕΔΑΚ
Δρ. Σκουριάς ΝικόλαοςΟ Δρ. Νικόλαος Σκουριάς κατέχει τη θέση του υπεύθυνου ιδιωτών πελατών / Διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Ευρωπαϊκή Πίστη Asset Management ΑΕΔΑΚ, ενώ παράλληλα είναι μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του Iniohos Investment Management (Lux) SA. Προηγουμένως έχει εργαστεί για σειρά εταιριών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στο τομέα της επαγγελματικής διαχείριση χαρτοφυλακίου (ΜΕΡΙΤ ΑΧΕΠΕΥ Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ΒETA ΑΧΕΠΕΥ, Confine Hellas ΑΕΠΕY, Confine Investment Ltd, κλπ.). Έχει πάνω από 15 έτη εμπειρίας στο χώρο των κεφαλαιαγορών και είναι πιστοποιημένος Διαχειριστή χαρτοφυλακίου από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το Μάρτιο 2003. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1990 ως οικονομικός ερευνητής στο κέντρο περιφερειακής ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου Aix-Marseille III στην Γαλλία με τομείς εξειδίκευση την μακροοικονομία και την αγορά εργασία. Ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές και μετά-πτυχιακές του σπουδές στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών του ιδίου πανεπιστημίου από όπου και απέκτησε μετά επαίνων τον τίτλο του Διδάκτωρ στις οικονομικές επιστήμες.
Διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων: Εργαλεία & διαδικασίες
Η επαγγελματική διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ιδιωτών ή/και θεσμικών, χρησιμοποιεί ποικιλοτρόπως τα θεωρητικά μαθηματικά εργαλεία ή μοντέλα που έχουν αναπτυχτεί κατά καιρούς αλλά και την μακροοικονομική θεωρία. Η συγκεκριμένη παρουσίαση η οποία βασίζεται στην πολυετή εμπειρία του ομιλητή έχει ως μοναδικό σκοπό να προσφέρει μια λιγότερη αφηρημένη εικόνα της διαχείρισης χαρτοφυλακίου αναλύοντας απλά, όσο πιο αναλυτικά και διεξοδικά γίνεται, όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην επαγγελματική διαχείρισης χαρτοφυλακίου προς εξυπηρέτηση των πελατών. Για τους λιγότερα μυημένους αποτελεί μια πρώτη ευκαιρία να ανακαλύψουν το πραγματικό κόσμο της διαχείρισης, και τη καθημερινότητα αυτής, ενώ για τους επαγγελματίες η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών.
• Μακροοικονομική ανάλυση και εργαλεία αξιολόγησης των συνθηκών και προοπτικών των αγορών
• Ποσοτικές μέθοδοι και εναλλακτικά μοντέλα αποφάσεων
• Διαμόρφωση επενδυτικής στρατηγικής και επιμερισμός κεφαλαίου
• Επίβλεψη και αποτίμηση επενδυτικού χαρτοφυλακίου, ανάλυση πηγών απόδοσης, μέτρηση επενδυτικού ρίσκου και έκθεση πεπραγμένων («reporting»)
• Συναλλαγές
• Έρευνα, ενημέρωση και παρακολούθηση των αγορών
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα